Topp 10 köttkonsumenter i världen
Statistik om köttkonsumtionen kan vara intressant men framförallt viktig. Det är ett svårt område att greppa eftersom att det finns många olika begrepp och definitioner. FAO har tagit fram statistik om köttkonsumtionens totalkonsumtion per person i genomsnitt för perioden 2007-2009. Icke förvånansvärt toppar USA där köttkonsumtionen är högst per person, i följd kommer Australien, Nya Zeeland och Luxemburg. Sverige ligger på plats 37. Man kan genom statistiken se hur sammansatt konsumtionen är. Nötköttet bidrar med hela 33 % i USA, 14 % i Spanien och endast 3 % Kuwait. På Nya Zeeland består konsumtionen av får- och getkött av hela 20 % vilket kan beror på att det finns fler antalet får än invånare på ön.

Om man tittar på köttkonsumtionen i olika regioner i världen och jämför siffran med Sverige så visar det att vi i Sverige äter mindre kött än genomsnittet i EU men mer än vad genomsnittet gör i Europa. I Nord- Amerika är köttkonsumtionen högst och i Afrika lägst per person.

Om man tittar på tabellen ovan så kan det förvirra en. 80 kilo per person i Sverige men 85 kilo per person i EU, borde inte Sverige ha 85 kilo då? Teoretiskt sett borde det vara så, men eftersom att FAO räknar som vi i Sverige räknar ut totalkonsumtionen blir det inte så. Alltså genom att ta import+produktion-export, produktionen som blir kvar fördelas ut på olika användningsområden, tex människomat, djurfoder… Det som används till mat divideras med befolkningen i landet. Skillnaden beror därför på att man i beräkningarna gör olika bedömningar på vad som tex är kött, vad som går till djurfodret, hur svinnet hanteras och hur man klassar olika varor i import- och exportstatistiken. FAO ger en mer överblickande bild på hur konsumtionen ser ut och skiljer sig i världen då de räknar på samma villkor för alla länder.[1]
/Julia
Väldigt intressant med statistik då man får siffror på köttkonsumtionen i världen! här ser man verkligen hur resurserna ett land har påverkar konsumtionen! Vore intressant att veta om det är något land som har tillgång till mycket kött men ändå har en förhållandevis låg köttkonsumtion.