Topp 10 köttkonsumenter i världen

Statistik om köttkonsumtionen kan vara intressant men framförallt viktig. Det är ett svårt område att greppa eftersom att det finns många olika begrepp och definitioner. FAO har tagit fram statistik om köttkonsumtionens totalkonsumtion per person i genomsnitt för perioden 2007-2009. Icke förvånansvärt toppar USA där köttkonsumtionen är högst per person, i följd kommer Australien, Nya Zeeland och Luxemburg. Sverige ligger på plats 37. Man kan genom statistiken se hur sammansatt konsumtionen är. Nötköttet bidrar med hela 33 % i USA, 14 % i Spanien och endast 3 % Kuwait. På Nya Zeeland består konsumtionen av får- och getkött av hela 20 % vilket kan beror på att det finns fler antalet får än invånare på ön.
 
 
Om man tittar på köttkonsumtionen i olika regioner i världen och jämför siffran med Sverige så visar det att vi i Sverige äter mindre kött än genomsnittet i EU men mer än vad genomsnittet gör i Europa. I Nord- Amerika är köttkonsumtionen högst och i Afrika lägst per person.  
 
 
Om man tittar på tabellen ovan så kan det förvirra en. 80 kilo per person i Sverige men 85 kilo per person i EU, borde inte Sverige ha 85 kilo då? Teoretiskt sett borde det vara så, men eftersom att FAO räknar som vi i Sverige räknar ut totalkonsumtionen blir det inte så. Alltså genom att ta import+produktion-export, produktionen som blir kvar fördelas ut på olika användningsområden, tex människomat, djurfoder… Det som används till mat divideras med befolkningen i landet. Skillnaden beror därför på att man i beräkningarna gör olika bedömningar på vad som tex är kött, vad som går till djurfodret, hur svinnet hanteras och hur man klassar olika varor i import- och exportstatistiken. FAO ger en mer överblickande bild på hur konsumtionen ser ut och skiljer sig i världen då de räknar på samma villkor för alla länder.[1]

 

/Julia

 


Kommentarer
Postat av: Felicia Norberg

Väldigt intressant med statistik då man får siffror på köttkonsumtionen i världen! här ser man verkligen hur resurserna ett land har påverkar konsumtionen! Vore intressant att veta om det är något land som har tillgång till mycket kött men ändå har en förhållandevis låg köttkonsumtion.

Svar: Man kan kort säga att tillgången och konsumtionen hör ihop. Finns det mycket kött blir det billigare och efterfrågan blir större. Här i västvärlden importerar vi även mycket kött för att kunna kompensera det som efterfrågas. Som du själv skriver så påverkar ett lands resurser konsumtionen mycket. Det finns länder som har tillgång till mycket kött men de har inte resurserna för att masskonsumera utan exporterar djuren istället0. I länder där köttkonsumtionen och produktionen är hög så har man även stora boskap där man föder upp djur, vi skapar alltså mer kött medvetet. Det är även en ekonomisk fråga, fattiga länder kan ha en stor grundlig tillgång men de har inte råd att köpa eller producera kött. Brasilien exporterar tex jättemycket kött eftersom att det är så billigt att producera men de har även ett stort intag av det eftersom att tillgången är så stor. /Julia
meetwithmeat.blogg.se

2015-05-17 @ 17:11:09
Postat av: Tove Myrman

intressant att veta hur mycket kött man i genomsnitt äter i Sverige per år, de som inte äter något kött alls drar ju ner siffran väldigt mcyket kan jag tänka. Vet du hur antalet vegetariner ser ut i dessa länder? Det är ju ett intressant tillägg!

2015-05-21 @ 14:14:57
URL: http://poisoninostersjon.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



RSS 2.0